Om oss

huset2

Kulturmagasinets huvudbyggnad, mitt emot Sjöfartsmuseet.

Kulturmagasinet ligger i Bergkvara hamn, en unik miljö, ett stenkast från kajkanten och Kalmarsund. Det är inrymt i magasinsbyggnaderna på en skeppsredargård från mitten av 1800-talet.

Föreningen Kulturmagasinet äger magasinsbyggnaderna och driver verksamheten tillsammans med olika samarbetspartners. Föreningen bildades 1993 och verksamheten startade 1995.

Magasinsbyggnaderna rymmer tre ateljéer, en grafikverkstad och konsthall. Södra Möre Konstförening och/eller Föreningen Kulturmagasinet är huvudarrangörer för utställningarna i konsthallen.

Kulturmagasinet erbjuder i samarbete med Torsås kommun ett brett spektra av konst- och kulturkurser främst under sommaren. Det finns kurser som vänder sig både till den som vill vidareutveckla sig samt till nybörjare.

Övrig verksamhet på magasinet är Artist i Residence, fortbildningar, barn- och ungdomsverksamhet och olika konstprojekt.

Föreningen Kulturmagasinet får visst ekonomiskt stöd för drift och verksamhet av Bildningsnämnden i Torsås Kommun.

Målsättning antagen vid föreningens bildande i december 1993
  • Att skapa en lokal, nationell och internationell mötesplats för konst och kultur.
  • Att skapa möjligheter för folkbildning inom konst- och kulturområdet.
  • Att skapa möjlighet för yrkesverksamma kulturarbetare, främst konstnärer att fortbilda sig samt ge arbetsmöjligheter för tidsbegränsade projekt.
  • Att vara impulsgivare och initiera olika kulturprojekt.
  • Att ställa Kulturmagasinet med utrustning till förfogande för dessa ändamål

 

kaggboningar-ris3

”Boning” av elever från Lars Kaggskolan, Kalmar